Na kafčo a čokoládu, Křížíkova ulice

30. června 2012 v 9:58 | Edith Holá |  Literární kavárny aj.
Téma čokoláda mě přivedlo na nápad obejít pár kaváren a cukráren a zjistit, kde mají víc než dobrou. Protože můj manžel si napsal do profilu na facu, že je kavárenský povaleč, tak se samozřejmě přidal. Kluci stejně jako my rádi mlsají, tak je bereme s sebou:-)
Řekla jsem si, že příjemné spojím s užitečným a budu hodnotit nejen chuť horké čokolády, ale také místo k posezení, zda je vhodné i pro dámu, která si chce sama na veřejnosti číst a psát... Všechny to občas potřebujeme. Vypadnout z domácnosti a od rodiny a jen tak být sama sebou, schovat se do cizího příběhu, vypít si k tomu něco dobrého a nechat se obsloužit příjemnou obsluhou. A my blogerky postižené čtením a psaním ještě o něco více než běžná populace. Potřebujeme to pro duševní hygienu mnohem častěji.


Jako první jsme vyzkoušeli nekuřáckou kavárnu Můj šálek kávy v pražské Křižíkově ulici - číslo 105. Mají zde údajně nejlepší kafe v celé Praze. Praží si ho sami. A pokud si dáte ochutnávkový set, tak vidíte i jeho přípravu. Skládá se ze tří druhů kávy. My jsme měli etiopskou (ta chutnala manželovi), bolívijskou (pořádně silná) a salvadorskou (ta zase chutnala mně.) Pro mě jako mírného kavaře a spíše toho, co si kávu vždy udělá bílou pomocí mléka nebo šlehačky, to byl téměř zabiják, jak byly silné.

Poté nám přinesli horkou čokoládu. Nejprve jsem se lekla, že je to jen "kakao" a zase nebudu mít hustou správnou čokoládu. Jenže po ochutnání jsem musela uznat, že pravá belgická hořká čokoláda měla něco do sebe. Zvláštní nepopsatelná chuť. Nakonec jsem ji využila a smíchala jsem ji se zbytkem kávy. Výtečné.

V této kavárně si umím představit, že bych si klidně do křesílka mezi regály s knihami sedla a něco si přečetla. Nebo bych se schovala do boční části a tam bych psala a psala.

U kavárny je letní zahrádka. Moc se mi líbily stolky, které vypadaly jako staré. Jako kdyby jejich dřevěnou plochu někdo jen tak zabarvil různými matnými barvami. Také jsme kvitovali s povděkem, že venkovní posezení je na širokém chodníku, takže děti mohly běhat a přitom nikomu nepřekážely.


Kavárnu doporučuji nám ženám, které si potřebujeme v klidu sednout s knihou nebo notebookem a vychutnat dobrou čokoládovou kávu a necítit se trapně, že je tam sama. Jinak samozřejmě kavárna nabízí i cukrovinky, muffiny, dorty a k obědu i nějaké originální menu. Ale to jsme neochutnali, neb jsme tam přišli až kolem páté odpoledne. Bylo vidět, že kavárna je místem známým, i když ji otevřeli teprve před rokem. Lidé tam chodili na odpolední zastaveníčko, pohovořili a rychle se měnili. Takový malý relax po práci či po škole.

Tato rubrika nemusí být jen pro pražská místa k posezení. Pokud máte ve svém městě kavárnu či cukrárnu k doporučení, ráda si Váš článek stáhnu a fotky sem přidám. Blog Gaia je magazínový. Může sem přispívat každý.

Kuba sleduje přípravu kávy pro nás
Nákres přípravy kávy

A na závěr interiér kavárny Můj šálek kávy
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Any :) Any :) | Web | 30. června 2012 v 10:26 | Reagovat

Mňam čokoláda :D

2 Anett Anett | E-mail | Web | 30. června 2012 v 12:10 | Reagovat

vypada to pěkně

3 hnedoockaVer hnedoockaVer | 30. června 2012 v 17:48 | Reagovat

To je jak diplomová práce,zajímavý průzkum:-)U nás málokde mají kvalitní horkou čokoládu :-( a já ji mám tak ráda :-)

4 Vendy Vendy | Web | 30. června 2012 v 20:41 | Reagovat

To by nebylo špatné, udělat takový průzkumný žebříček z několika velkých měst, nejen Prahy - třeba tip v Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni, ale i v Liberci nebo v Brně... ;-)

5 Vendy Vendy | Web | 30. června 2012 v 20:42 | Reagovat

Jinak, díky za supertip! :-)

6 Mirek Mirek | Web | 9. září 2012 v 14:53 | Reagovat

Super, jen víc takových recenzí, restaurace i kavárny to potřebujou jako sůl! Apoň pak uvidí, co zlepšit :)

7 Rosťa Rosťa | Web | 29. prosince 2012 v 11:19 | Reagovat

Čím to, že je ta čokoláda tak hustá? Nenpadá mě jiný vysvětlení, než že je plná tuku...

8 Gabriel Gabriel | Web | 5. března 2013 v 12:26 | Reagovat

Ty bláho no tak ta čokoláda vypadá, že byste potřebovala spíš příbor, než lžičku :)

9 rumun rumun | 10. července 2017 v 8:46 | Reagovat

Rádi si doma připravujete kávu ve vlastním kávovaru?

http://www.espressoservis.cz/kavovary.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama